technolab-1-1860x1395.jpg

In januari was Technohub Delft te gast bij Technolab Leiden. De oprichter van deze inspirerende maakplek, Ben Schippers, laat ons zien wat hier allemaal gebeurt om bezoekers te enthousiasmeren voor natuur en techniek.

Dat begint al meteen met de afronding van de Meesterchallenge. Jaarlijks komt een gevarieerde groep scholieren naar Technolab om de handen uit de mouwen te steken in een technische workshop of project. Deze worden gegeven door studenten, vrijwilligers of zij-instromers die de rol van Meester op zich nemen. De afgelopen weken heeft een aantal kandidaat-Meesters het programma verzorgd, en zij krijgen vandaag hun Meester-diploma. Van deze Technolab-meesters vindt uiteindelijk een aanzienlijk deel de weg naar het onderwijs.

Het programma binnen Technolab is thematisch opgezet met leerlijnen. Dit zijn Onderzoeken & Ontwerpen, Groen Doen en ToekomstTaal. Binnen O&O kun je aan de slag met maken en wetenschap & techniek. Groen Doen omvat biodiversiteit en klimaatactie, en ToekomstTaal focust op digitale geletterdheid met thema’s mediawijsheid en computational thinking. Voor elke leerlijn ligt materiaal klaar om ter plekke te gebruiken, maar er zijn ook leskisten om mee te nemen het land in. Jaarlijks komen leerlingen van meer dan 50 scholen langs in Leiden. Sommigen blijven plakken en worden uiteindelijk zelf Meester.

Met het aanbod aan lesprogramma’s, keuzevakken en projecten bereikt Technolab een hoop leerlingen. Tegelijkertijd is het voor de Meesters een mooie kans om kennis te maken met het onderwijs. Voor ons een leerzame ervaring en een mooi voorbeeld van hoe techniek kan verbinden.